Mogu li motociklisti pretjecati kolonu pred naplatnim kućicama, na graničnom prijelazu…?

Ometate li motocikliste možete biti kažnjeni!

Nekoliko sati čekate u koloni koja “gmiže” prema moru, a onda, kad ste konačno na redu, prestižu vas motociklisti. Skidaju kacige, rukavice, traže novac za cestarinu… Kidaju vam živce. Mogu li motoristi preko reda? Samo na raskrižjima motociklisti moraju voziti u kolonama! Ometate li motocikliste možete biti kažnjeni!

Mnogim vozačima automobila smeta pretjecanje motociklista dok čekaju granični prijelaz, ali neopravdano. Osim što mirovanje na suncu zbog vrućine može biti opasno za motocikliste, pretjecanje kolona na graničnim prijelazima zakon ne svrstava u prekršaje, javlja portal 24ur. Za 24ur je dodala viša policijska inspektorica Maja Ciperle Adlešič da kod pretjecanja postoji izuzetak vozila i to to motocikala.

Vožnja mimo kolone

To je propisano Zakonom o sigurnosti u prometu, gdje je propisano da vozač vozila s jednim tragom, ako je kolona vozila zaustavljena na smjernom kolniku i na njoj ima dovoljno prostora, može proći pored zaustavljenog vozila ili kolona vozila desnom stranom uz primjerenu brzinu i oprez.